Антон Тодоров, в. Демокрация, 24 октомври 2001 г. Анатомия на световния

...
Антон Тодоров, в. Демокрация, 24 октомври 2001 г. Анатомия на световния
Коментари Харесай

Още през октомври 2001 г. политологът Антон Тодоров описва анатомията на световния терористичен интернационал

Антон Тодоров, в. " Демокрация ", 24 октомври 2001 година
 
 Анатомия на международния терористичен интернационал, А. Тодоров, в. Демокрация, 24.10.2001 година Анатомия на международния терористичен интернационал, А. Тодоров, в. Демокрация, 24.10.2001 година Източник: Zonanews
Анализът на този проблем изисква непременното отричане на метода, който търси своето ентусиазъм в разбирането, че става дума за проблем зародил като че ли от нищото. Истината е тъкмо противоположната – международната терористична мрежа беше изграждана търпеливо и със стратегическа фикция. Трагичната подигравка се състои в това, че главните уредници на тази мрежа в този момент са приветствани като съдружници във войната с тероризма. Невъзможно е в тази ситуация да се избегне сравнението с една друга сходна недооценка. Антихитлеристката коалиция преди шестдесет години също представляваше пагубна неточност на свободния свят, защото даде поддръжка на болшевишкия режим. Както тогава, по този начин и в този момент, общността сред Запада и Русия съставлява цялостен алогизъм.
 
Нима не се вижда цялостната глупост на обстановката – Москва, която на процедура сътвори този международен терористичен интернационал по руско време и в този момент интензифицира връзките с него, ще употребява западната реакция, с цел да реализира спомагателни стратегически цели. Тя преди всичко желае да има " развързани ръце " в Чечения (това звучи издевателски, защото в случай че до момента Москва счита, че не се е " разгърнала " пълноценно, откакто има десетки хиляди убити цивилни чеченци, какво ли ще съставлява нейното схващане за политиката на " развързани " ръце).
 
Представители на съветския боен хайлайф отидоха много по-далеч. Армейският военачалник Анатолий Куликов да вземем за пример предложи на Запада освен опита на Русия в избиването на чеченците, само че и руския опит в битката с " националистическите незаконни придвижвания в Западна Украйна, западните региони на Белорусия и Прибалтика след Втората международна война ". Много украйнци, белоруси и балтийци, включително и американски жители, ще си спомнят какво значи този " опит " – всеобщи убийства на цивилно население, етнически чистки и изселвания ( " Christian Science Monitor ", 04.10.2001).
Един от четирите съществени правилото, на които би трябвало да се гради политиката на съдействие на Съединените щати с интернационалните им сътрудници в битката против тероризма е " да се изолират и да се оказва напън на страните подкрепящи тероризма, за да бъдат заставени да трансформират държанието си ". Както по всичко наподобява обаче това не се отнася за Москва и Пекин. Тези страни даже се пробваха да оглавят групата на страните, които се причисляват към световната коалиция за битка с тероризма. При едно по-проникновено запознаване с обстоятелствата незабавно излиза наяве, че тези две страни в действителност оглавяват група от страни, само че това са страни, които спонсорират международния тероризъм.
 
И с цел да не остава подозрение в това, задоволително е да се подчертае следният еднопосочен факт: Москва подписа на 2 октомври тази година съглашение за военно-техническо съдействие с Техеран на стойност 300 млн. $ годишно. А Иран остава един от най-активните спонсори на тероризма в международен мащаб. Иранската революционна армия и Министерството на разузнаването и сигурността не престават да възнамеряват и да правят непрестанно терористични актове, както и да поддържат разнообразни терористични групи – Хамаз, Ислямски джихад, организацията на Ахмад Джибрил.
 
Освен това Иран има извънредно тесни връзки с различен спонсор на тероризма – Куба. Особени безпокойства провокира съдействието на двете страни в областа на биологическите и бактериологическите оръжия. През октомври 2000 година кубинският вицепрезидент Карлос Лаге и иранският заместител – министър на опазването на здравето откриха център за биотехнологии покрай Техеран, които съгласно западни специалисти съставлява апаратура за разработка на биологическо оръжие.

Куба, която комунистическият режим на Кастро трансформира в отчайващо бедна страна, продължава да резервира засилен интерес към поддържане на международната терористична мрежа. Баските терористи от ETA, които имат позволение да обитават на острова от години, не престават необезпокоявани да намират всякаква поддръжка от този режим. През 1995, когато френската полиция попадна на секретни компютърни данни на ETA се разбра, че кубинското разузнаване е пособие на членове на тази група, търсени за терористични офанзиви в Испания. (The Miami Herald, December 27,1997).
 
През август тази година колумбийските управляващи арестуваха трима терористи от IRA и се оказа, че единият от тях - Наел Конъли - е живеел в Куба от 1996 година като представител на IRA (BBC News, Aug. 17, 2001). Там той и неговите домакини са обучавали колумбийски леви терористи от организациите FARC и ELN (Front de Liberation National). Обучените на кубинска територия колумбийски терористи създавали от своя страна лагери за подготовка на терористи от Близкия изток на колумбийска територия до границата с Венецуела, където през октомври 1998 година да вземем за пример Интерпол арестува египетския екстремист Мохамед Енид Абдел Аал (El Nuevo Herald, September 16, 2001). Солидна помощ от Куба получават и палестинските терористи. През май 2001 Кастро посети Сирия, Либия и Иран, а на 26 юли 2001 в Хавана беше огромният наследник на Аятолах Хомейни.  

Ирак е идната страна от тези, които сами организират терористични акции и също по този начин спонсорират интернационалния тероризъм. Чешката полиция и до момента продължава да пази офиса на радио " Свободна Европа " и радио " Свобода ", откакто през 1999 имаше съществени доказателства, че иракското разузнаване се готви да унищожи постройката поради продуцирането на радио Свободен Ирак. Продължават да имат логистични бази в Ирак няколко откровенно терористични групи като Палестинският фронт за избавление и организацията на Абу Нидал. Лидерът на Палестинският фронт за избавление Абу Абас се появи даже по държавната телевизия с апел за интифада против Израел. Ирак също субсидира антииранската терористична група MEK, както за осъществяването на убийства в Техеран, по този начин и за кавга с вътрешни съперници на режима.
 
Северна Корея обезпечава спорсорство на такива терористични групи като японската Червена войска, Ислямския освободителен фронт във Филипините. 
 
Судан несъмнено може да се " състезава " с Иран във връзка с мащаба на поддръжката за голям брой терористични групи и организации – Ал Кайда, Ал Джама Ал Ислямия, Ислямски джихад (палестински и египетски), Хамас. съществува алианс сред Судан, Ирак и Афганистан, в който свързваща е главно съветската връзка. 
 
Международният тероризъм е като многоглава хидра и Сирия е една от тези глави. На нейна територия съществуват голям брой подготвителни лагери на терористични групи – Народният фронт за избавление на Палестина на Ахмад Джибрил, палестинският Ислямски джихад, Фатах на Абу Муса. От март тази година основната база на Хамаз към този момент се намира в столицата Дамаск. От десетилетия Сирия се пробва да се снабди с оръжия за всеобщо поразяване като нужните за задачата средства се получават от производството и търговията с опиати - единствено от добивания в долината Бекаа хашиш Дамаск печели по 100 млн Щатски долар годишно, а държавните лаборатории за пречистване на хероин работят главно с опиум-полуфабрикат от Афганистан и Иран.
 
Цялата стратегия за създаване на оръжия за всеобщо поразяване е изцяло под контрола и с поддръжката на Москва. Но най – мръсната работа в поддържането на международния терористичен интернационал от Кремъл е предоставена на алената съветска мафия и би трябвало да се подчертае, че тя прави това добре, което се вижда от резултатите. Оглавявана от някогашни сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ГРУ, тя е на директно послушание на днешните съветски разследващи служби и резервира тесни връзки с доста от тези терористични групи, включително и с Ал Кайда на Осама Бин Ладен.
    
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР